Welke documenten kan je verzamelen ter voorbereiding van het EPC bezoek?
- Jürgen Coudenys
- 11 mrt
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 13 mrt
EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat en wordt afgenomen bij een residentiële eenheid zoals een woning, een appartement of een studio. Een EPC-attest is verplicht bij de verkoop of verhuur van een pand. Een EPC-attest wordt dikwijls ook vrijwillig afgenomen in het kader van energetische renovaties of voor de Vlaamse EPC-label premie.
Dit certificaat is er ook voor kleine niet residentiële eenheden zoals een slager of een bakker.
Voor grote niet residentiële eenheden, groter dan 500m2, verwijzen we naar de documenten voor een EPC NR.
Hieronder vind je een overzicht van alle te verzamelen documenten ter voorbereiding van het inspectiebezoek van de energiedeskundige. Door het aanleveren van deze documenten bekom je een betere EPC-score.
De aanstiplijst
De energiedeskundige maakt het energieprestatiecertificaat op basis van zijn vaststellingen ter plaatse. Omdat niet alle eigenschappen ter plaatse zichtbaar zijn, mag de energiedeskundige ook beroep doen op specifieke bewijsstukken. Dat zijn documenten zoals facturen, offerten, technische fiches, enz. waarover je als eigenaar beschikt en die de aanwezigheid en eigenschappen van isolatie, materialen of toestellen aantonen.
Gelieve deze aanstiplijst te downloaden en te gebruiken als handleiding bij het verzamelen van de documenten.
We geven graag nog een extra woordje uitleg bij onderstaande punten:
Het bouwjaar
De manier van bouwen evolueert door de tijd. Door het jaartal te kennen kan de EPC-software de ongekende onderdelen deels of volledig aanvullen. Het bouwjaar is onder andere terug te vinden via de woningpas: https://woningpas.vlaanderen.be/
Je kan gemakkelijk de woningpas met ons delen. Hierdoor kunnen wij inloggen en alle interessante informatie verzamelen. Je kan ook een afdruk maken door het print icoontje rechts boven te gebruiken. Zie foto hieronder.
Grondplannen of bouwplannen
Mogelijks zijn er grond- of bouwplannen beschikbaar. De energiedeskundige zal een 3D-model opmaken om de bruto beschikbare vloeroppervlakte en het beschermd volume te berekenen. Om het opmeten te versnellen is het handig dat hij over deze plannen beschikt. Gelieve deze bij voorkeur als DXF- of DWG-bestand aan te leveren. Is dit type bestand er niet, dan graag een DNG- of PDF-bestand. Heb je plannen op papier en is inscannen te omslachtig? Dat begrijpen we. Leg het grondplan gerust klaar. Heb je geen plannen beschikbaar, ook geen probleem. We meten dan alles op.
Grote renovaties
Werden er grote renovaties in het pand uitgevoerd en zijn hiervoor bouwaanvragen ingediend? Heb je foto's van deze periode? Hierop zijn vaak zaken zichtbaar die nu niet meer te zien zijn. De stedenbouwkundige- of omgevingsaanvraag, vaak samen met vergunningsdocumenten, kan je ook terugvinden via de woningpas.
Lastenboek, facturen en offerten
Lastenboek en facturen, die de gebruikte materialen kan bewijzen tijdens renovatiewerkzaamheden, is super handig (bv. merk en dikte isolatie, glastype,...).
Op een offerte staat soms meer informatie dan op de factuur. Als de factuur verwijst naar de offerte is ook deze geldig als bewijsstuk. De opbouw van de bouwschil samen met de eigenschappen van de installaties bepalen de energiescore.
Premieaanvragen
De goedgekeurde premieaanvragen worden aangetoond met de bevestigingsbrief van de Vlaamse overheid of de netbeheerder en bewijzen de aangewende energieprestatie bevorderende investeringen in het pand. Een bankuittreksel van de ontvangen premies kan dit helpen staven.
We danken je van harte om deze documenten te verzamelen en tot binnenkort!
Jürgen Coudenys

Comments